?

Hvordan forebygge angst i eksamensperioden?

Kvinne 21 . 20 April 2021
Spørsmål

Jeg er student og går mitt fjerde semester nå. Har slitt med angst i noen år, og har vært i kognitiv terapi mot det, likevel kommer det tilbake i perioder. Disse periodene er som regel akkurat når jeg har eksamen, fordi da er jeg ekstra stresset og dermed mer utsatt for angst. Når jeg er i en angstperiode har jeg f.eks. ingen matlyst, som heller ikke er bra når det er eksamensperiode - i fjor vår gikk jeg tre måneder hvor jeg spiste ekstremt lite (jeg vil spise, men kroppen brekker seg når jeg svelger maten. Hater det). Jeg trenger tips til hvordan jeg kan sette opp eksamensperioden nå uten at det vil gå ut over den psykiske (og dermed fysiske) helsa mi over lenger tid. Nå har jeg to måneder med eksamensperiode foran meg, så det vet jeg blir heftig og at jeg kommer til å ha det mye stress. Likevel ønsker jeg å sette av litt tid hver dag til å jobbe med psyken, slik at jeg jobber litt "forebyggende" mot angsten og ikke bare "brannslukning" som jeg pleier.

Kvinne (21)
Psykolog svarer
Hei

Godt å høre at du har det litt bedre med angsten selv om du fortsatt kjenner deg engstelig i eksamensperiodene. Når man kjenner seg engstelig så har man en tendens til å følge mer med på det man tenker kan gå galt eller kan være tegn på fare. Hvis man er redd for å få angst, så kan det gjøre at man følger ekstra med på det som skjer i kroppen og tolker uro eller andre kroppsfornemmelser som tegn på at noe er galt. Du kan jo prøve å gjøre det litt mindre. I eksamensperioden blir man jo også veldig ensidig fokusert på lesning og gjør mindre av de tingene som ellers bidrar til at man tenker på andre ting. Så det enkleste rådet er å passe på at du legger inn tid til å gjøre ting du liker, både av aktiviteter og av det som vanligvis gjør at du slapper av. Det å ta pauser er en god hjelp til å få oppmerksomheten over på noe annet. Siden angst i stor grand henger sammen med en tendens til å bekymre seg, så kan du kanskje også øve på å bekymre deg litt mindre? Kanskje kan skrivet om bekymringer (vedlagt) være til hjelp?

Hvis du vil kan du også prøve mindfulness eller andre meditative aktiviteter som kan være en god hjelp til selvregulering. Mange samskipnader har kurs som du kan benytte deg av.

Trenger du mer hjelp kan du også undersøke samtaletilbudet ved din samskipnad. 

Håper du får en god eksamens-vår! Lykke til!

Vennlig hilsen

Psykologen 

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?